Wednesday, December 28, 2011

Back to School 2012 ...

Salam semua ...

Berakhir lah sudah program JJCM ~ "jalan-jalan cari makan" kami starting this week ... hik hik hik ...

Now it is all about going back to school ... after we came back from our Langkawi trip haritu, we've have managed to get all the schooling matters settled ! alhamdulillah .... he he he ...

Yuran sekolah kebangsaan, yuran sekolah agama, yuran tuisyen, baju sekolah, beg sekolah baru  serta segala peralatan alat tulis untuk Zulaikha sudah settle .... tak ketinggalan beg sekolah baru, yuran tadika, taska & tuisyen serta peratalatan tulis (nak jugakkk tu walaupun I dah bayar part peralatan tulis tadika dia kat cikgu) untuk Ubaidah pun dah settle jugak ... fuhhh ... lega rasanya ! ...

So, next week I kena cuti balik ... Mr. Dad tak dapat cuti .... kena bergilir dengan rakan sekerja untuk dapat cuti for school opening .... last year Mr. Dad dah cuti ... so, this year kena kasi giliran kat orang lain pulakk ... terpaksa lah I yang cuti ... hu hu hu ... tak best pulak rasanya .... tapi, takpe lah kann ... sekali sekala handle school matters sendiri ... belajar berdikari sikit ... hu hu hu huuuu ....

In the morning nanti, Zulaikha akan ke sekolah agama dulu and Ubaidah akan ke tadika ... then, in the afternoon, I'll be sending her to her school ~ Sekolah Kebangsaan Convent, Sitiawan ... pastu balik umah, peluk2 Ubaidah nak kasi dia tido ... hik hik hik ... silap-silap nanti, dengan mama nya sekali tido ... ha ha haaaa ... Mr. Dad will be picking up Zulaikha from school in the evening ... that is the deal ... ekekekekk ...

Good luck to my Zulaikha & Ubaidah and not forgetting to all anak-anak yang akan memulakan persekolahan tahun depan ... may 2012 will bring more success and joy ... STUDY SMART ya kids ! ...

Thursday, December 22, 2011

Habis dah Cuti kat Langkawi ...

Salam semua ...

Haaa ... harini first day naik keje setelah bercuti ... yess ... we went to Langkawi again ... we were there last 2 years rasanya ... malasnya lah hai nak pi keje pagi tadi ... hu hu hu ...

Blank kejap tadi pagi masa masuk opis ... tak tau nak cekuh mana nak start keje tadi ... cam hilang ingatan lah pulak .... hik hik hik hik ...

The Langkawi trip haritu was not only sempena school holiday je ... ianya juga adalah sempena our 15th Wedding Anniversary ... alhamdulillah ... syukur kami yang tak terhinggap pada Allah S.W.T. ... may Allah S.W.T. let us be together for many more years to come ... aminnn ...

Nak ucap thank you jugak to my darling Mr. Dad for all the gifts yang beliau belikan untuk I masa kat Langkawi haritu ... semua hadiah-hadiah tu I suka sangat-sangat ... hi hi hi hi ... ^_^ ..

The kiddos tu pun tak ketinggalan jugak ... dapat hadiah jugak ... apa lagi, bukan main suka lah anak-anak tu ... senyum meleret tak habis-habis ... he hehehe ... bila dah besar and dah kerja nanti, kamu pulak belikan hadiah utk mummy & daddy kamu ye ... hik hik hik hikkk ...

So, school holiday trips for this year bakal habis dengan destinasi terakhir nya ~ Kuala Lumpur during Christmas holiday .... then off to getting ready for school lah pulakk ... no more hanky panky ... yihaaaaa ... Good Luck kepada anak-anak yang bakal memulakan sessi persekolahan tahun 2012 nanti ....

Till we meet again for another entry .... bye !

Wednesday, December 14, 2011

Busy December .... weehoooo ! ..

Salam semua ....

Lama sudah tak ber entry ... hik hik hik .... i've been very busy bulan December nih ... biasalah kann ... school holidays lah katakann ... he heheh ...

It looks like semua weekend bulan December ni dipenuhi dengan agenda .... hmmmm ... let see ....

1st weekend of December :
we all ke Penang ... we stayed @ Hard Rock Hotel Penang ... woohoooo ! best betul kat hotel nih ...
a really happening hotel ... the kiddos really enjoyed the poolside ... they joined the Ultimate Foam Party which the hotel organizes every Saturday .... Mr. Dad je yang melayan dorang dlm swimming pool ... me just duduk tepi pool aje ... too lazy to get wet ... ha hahhaaaa ... last but not least, before we balik ... singgah lah kat Rock Shop dia ... i tak beli apa-apa for myself ... beli t-shirt aje utk budak berdua tu ... jadilah buat kenangan ....


 kena pakai wrist tag ni bila nak ke poolside ...


 Zulaikha in the foam ....


Ubaidah ... seronok tak hengattt ....


2nd weekend of December :
The plan was to go to Pangkor Island ... tapi, tak jadi ... I pulak demam .... quite high jugak temperature sampai kena injection lahh ... hu hu hu ... so, relax kat rumah aje with Mr. Dad yang bertindak sebagai jururawat peribadi yang menjaga "ubat time" ... he hehe ...




3rd weekend of December :
LANGKAWI here we come !! hi hi hi ihiks .... Mr. Dad has booked us a vacation to the land of Mahsuri ....
As usual lah kalau ke Langkawi, our stay mesti kat Awana Porto Malai .... tempat lain is a no no nooo ... Zulaikha & Ubaidah yang suka sangat tempat ni .... thank you Mr. Dad ... muahh muahhhsss ... we love you so much !! ... errr ... boleh tak nak tuntut PYREX sekotak kat sana nanti ??? hik hik hik ....




4th weekend of December :
Tak jauh dah nak jalan ... to KL je ... nak balik to my mom's place je .... rehat-rehat and bersantai bersama adik-adik and my anak sedara .... ziarah my mom sebenarnya ... miss u so much Bonda ! hu hu hu ...


5th weekend of December :
And the last weekend sebelum tahun baru tu, my brother akan melangsungkan pertunangan nya dengan gadis pilihan hati nya di Sungkai ...SELAMAT BERTUNANG ye ...


Haaa ... ni ler semua agenda cuti sekolah December nih .... hopefully semuanya akan berjalan lancar ... semoga Allah melindungi kami sekeluarga sepanjang kami bergerak ke sana ke mari ni nanti ....

Friday, November 18, 2011

RAGAM KAWAN

Salam semua ...

I came across an article about friendship today... it's a blessing to have friends who cares and respects each other ... tapi, through experience, kawan yang ikhlas sebenarnya tak ramai ... yang bermuka-muka ramai lah di dunia ini ... paling menyedihkan adalah mereka yang suka "menikam dari belakang"... sabor je lahh ...

Adakalanya, bila kita buat dunno je, kita akan dikatakan sebagai seorang yang "SOMBONG" ... bila kita terlalu ramah pulak, kepala kita yang dipijak ... hmmmm ... susah jugak kann ... ibarat tak campur orang pun kena kata dan kalau bercampur pulak, lagi ganda lah kena kata ... huk huk huk ...



 Namun, aku bersyukur & berterima kasih kepada mereka yang sudi menjadikan aku sebagai kawan ... pada aku, berkawan lah dengan niat kerana Allah S.W.T .... kerana, kita semua cuma manusia biasa ... takde magic pun ... yang ada cuma hati dan perasaan ...

Peringatan buat diri sendiri je ni .... hu hu hu ... emo pulak petang2 ni ....


Till then, tata ...

Wednesday, November 16, 2011

Kenali Penyu, Sayangi Penyu ...

Salam semua ...

Hari Sabtu lepas (12/11/2011), we took the kiddos to to the Pusat Konservasi Penyu di Pasir Panjang, Segari untuk mengikuti salah satu program yang dianjurkan oleh MALAKOFF CORPORATION BERHAD ... Malakoff CSR Project - Turtle Awareness Program: "Kenali Penyu, Sayangi Penyu"...

Wahh ! bukan main teruja & seronoknya my kiddos bila dapat tengok penyu secara live .... selalunya tengok kat TV je ... ho ho ho hooo ... kat sana, dorang dapat pegang anak penyu lagi ... he hehe ... tak sangka pulak my lil' Ubaidah tak takut nak pegang anak2 penyu ... he was sooo excited dapat pegang anak penyu !.. kakak dia jangan cakap ler ... ular sawa pun dia tak takut nak pegang (ular sawa yang dibuat exhibition ler ..) inikan pulak anak2 penyu ... sama excited ! ...

Kat Pusat Konservasi Penyu ni ada 2 jenis penyu yang dikonservasikan ... penyu lipas and penyu agar ... selain daripada penyu, ada lagi satu spesis ... tuntung ... but, my kiddos attention was only towards the penyu aje ... meh kita tengok fakta2 tentang penyu lipas & penyu agar kat bawah ni ... sumber daripada pakcik google lah ... hik hik hik ...
 

Olive ridleys (Lepidochelys olivacea)

Olive ridley turtle / ©: WWF-Malaysia
Olive ridley turtle
© WWF-Malaysia
The endangered olive ridley or Penyu Lipas is the smallest of all marine turtles. These migratory turtles often travel thousands of kilometres between feeding and nesting sites. Very little is known about these turtles in Malaysia.

Green turtles (Chelonia mydas)

Green turtle, Pulau Sipadan, Sabah / ©: WWF-Malaysia/D.J.W. Lane
Green turtle
© WWF-Malaysia/D.J.W. Lane
The endangered Green turtle, or Penyu Agar to the locals, is actually black-brown or greenish yellow but is so called because of the greenish colour of their cartilage and fat deposits. The most abundant species in Malaysia, it nests in great numbers on the sandy beaches and islands of Sabah, Sarawak, Terengganu, Pahang, Johor and Perak.
Haaa ... ni pulak gambar anak2 yang teruja sangat dapat pegang anak2 penyu ...

We were glad that the kiddos enjoyed the program ... so, now they know lah betapa endangered nya turtle nih ... hopefully the turtles akan terus terpelihara untuk generasi yang akan datang ...
Till then, tata ....


Friday, November 11, 2011

OHHH ... DAKU SUNGGUH TERUJA !! ...

Salam semua ...

Harini, daku sangat TERUJA & EXCITED ... nak tau kenapa ?? sebabnyaaaa ... Kak Jee sudi jadi follower blog I yang tak seberapa ni ... thanks ya, Kak Jee ...


Setiap hari I akan bukak blogger dashboard I, and akan baca entry Kak Jee and a few more blogs yang I follow ... seronok baca blog ni ... and of course, I will only find suitable time to read those blogs at work ... no no noooo ... jangan baca time byk kerja ... nanti kerja tak siap, siapa yang susah ?? kita jugak kann ... he hehe ...

Once again, thank you Kak Jee ! ...

Adios for now ... he heheh ..!! ...

Mood Memasak Sudah Mari .... he he he heee ...

Salam uols ...

Nowadays (baru a couple of weeks back je yang sebenornya ... hi hi hi) my cooking mood sudah mari ... Maka, merasalah Mr. Dad and the kiddos air tangan I ... every evening I akan cook dinner ... sometimes ada heavy dish ... and most of the time simple dishes je lahh ... maklum ler, working mom lah kata kann ... ala kadar aje, sudahh !! hik hik hik ...

Anyway, Mr. Dad lah org yang paling glad sekali ... suka sangat dia bila I cook dinner ...  anak2 pun tak kurang jugak ... now, my lil' Ubaidah dah ada selera nak makan ... sometimes dia akan request apa yang dia nak makan ... but, most of the time he will say.. "ma, adik nak nasi letak telur goreng dengan kicap" ... takpelah sayang, as long as kamu nak makan nasi, i'll be glad to serve you .... but one thing about him nowadays, dia dah pandai makan daging ...

Aidil Adha baru-baru ni, we did Ubaidah punya aqiqah ... we took 1 bahagian lembu share dengan penduduk taman yang I tinggal ni ... so, ada lah juga dpt daging aqiqah ... byk jugak ... lebih kurang 5 kg jugak lah daging lembu and about 1 kg lebih tulang lembu ... daging yang we dapat for helping melapah tu, we sedekah to my MIL and SIL ... ada about 1 kg lagi yang we simpan buat makan sendiri... 

As for daging aqiqah tu, Mr. Dad mintak I buatkan Rendang Tok and distribute it to our neighbors and some of his friends ... so, I pun buat lah ...seronok tau ... kita kasi Rendang Tok ada yang balas mende lain ... I dapat buah mangga and rambutan gading ... sedapp weihh ... ekekekekek ...

Here are some of the dishes yang I masak guna daging yang dapat haritu ...



The first set of dishes are Sup Tulang, Udang Goreng Kunyit and Dendeng Daging ... and the 2nd set of dishes are Masak Lemak Ikan Masin Dgn Nenas, Daging Goreng BBQ Dgn Capsicum, Hati Masak Kicap Berempah dah Paru Berlada.

Actually, Mr. Dad asked me about Dendeng Daging .. he said "what is Dendeng Daging ? I never tasted it before ... you know how to cook Dendeng Daging ka, dear ?? ".. alamakk !! I pun tak pernah makan itu Dendeng Daging ... so, I pun cari lah my friend, si Google ... then I tried to cook it petang semalam ... hasil nyaaa ... TARAAAAA ... tengok kat bawah ni ... sikit je pun I buat ... i think about 300gm daging je kot ... he he he ...

Alhamdulillah, rasa Dendeng Daging tu menepati piawaian citarasa Mr. Dad !! weehoooo ... so, lenkali boleh lah buat lagi ... but, dengan kuantiti yang lebih sikit lah kott ... hik hik hik ...

Lepas ni, boleh lah I try masak lebih banyak dishes ... it is satisfying seeing your loved ones enjoying your own cooking ! ... till then, bye bye ...

Tuesday, October 25, 2011

Give Blood ... Save Life !

Salam semua ...

Knowing that today ada "Blood Donation Campaign" kat opis, pagi tadi my heart rasa sangat berkobar-kobar untuk menderma darah ... rasa semangat sangat-sangat and nak jugak-jugak derma darah harini ...

Melangkah masuk ke kawasan menderma darah tu, tiba-tiba je rasa seram sejuk menyelubungi aku... darah gemuruh plus excited naik mendadak ... selesai isi borang, buat test hemoglobin ... pakcik tester tu ckp "wahh ! cantik ... cantik ... darah nampak cantik sangat ... elok sgt lah derma harini" ...

Aku tersenyum simpul dan berlalu ke meja sebelah nak check berat badan ... wahh !! takutnya sebab rasanya berat aku naik ... ha hahaha ... tapi, bila aku timbang tadi, berat aku menurun pulak ... ha hahaha ... ini sudah bagus ... kih kih ... (eleh, turun 1 kg je pun ... kih kihkih ) ... pastu, aku jumpa ngan doktor utk pemeriksaan blood pressure ... masa ni aku rasa cam sejuk sangat-sangat ... udah gaya duduk dlm freezer ... jantung aku mula berdetak dengan laju ... laju sangat pulak aku rasa ... mcm F1 daaa ... ha hahah ...

Doktor tu pun mulalah strap lengan aku ngan digital blood pressure meter tu (aku tak tahu apa nama menatang ni yang benornya ... he hehhe) ... pastu, dia tekan ler button start tu ... dia mula ler borak ngan aku ... pastu dia ckp .. "you takut ek ??" ... sebabnya, blood pressure reading aku mcm naik sikit  ... aku terus terang ler kata, "a'ah lah doktor " ... pastu dia kata, "try to relax ... kan dah byk kali derma darah" katanya utk menenangkan aku ... "itulah ... i tak tau kenapa kali ni i rasa berdebar sangat ... sampai jantung pun dah dup dap dup dap nih" aku jawab kat doktor tu... doktor tu gelak-gelak kat aku ... " ... pastu dia buat joke nak kasi aku gelak and relax tapi, tak berhasil ... pastu dia kata, "mungkin dah lama tak derma kot tu yang jadi mcm ni" ... maklumlah, kali terakhir aku menderma darah, masa lil' Ubaidah berumur 3 tahun lebih ... now dia pun dah 5 tahun lebih ... pastu, doktor tu suruh aku gi duduk borak2 and rileks2 ..

Setelah aku duduk rileks jap ... doktor tu pun datang kat aku ... "meh kita cuba lagi" katanya ... dekat 10 kali jugak ler doktor tu try  ambik blood pressure reading aku ... akhirnya setelah ditenangkan oleh doktor tu sendiri dgn joke2 dia yang kelakar and ada massage service (urutan bahu yg cukup memenangkan) oleh Kak Amy Simulator, blood pressure aku telah mencapai tahap yg membolehkan aku menderma darah ... yahooo!!..



Setelah selesai bab blood pressure reading, aku pun choose lah katil sebab aku nak darah aku di ambil dari tangan kanan ... setelah aku baring, kakak nurse pun mulalah mencucuk lengan aku and ZASSSS darah pun keluar lah dengan jayanya ... yay !!.. rasanya kejap je blood bag tu dah penuh dgn 300ml darah aku ... kakak nurse tu pun kata bagus sebab saluran darah aku agak besar jugak,tu yang darah senang and laju je keluar ...

On top of what had happened, aku happy sangat-sangat sebab hasrat utk aku menderma darah telah tercapai ... the only thing is, aku terlupa nak kasi tau kat Mr. Dad apa yang aku dah buat harini ... so, tadi aku dah hantar SMS kat dia ... and he replied "alhamdulillah ... tu, jangan pulak tak mo makan, kang pengsan pulak ... kena makan tau ... take care, ye sayang" ... he hehe ... lebiu so much Mr. Dad ! .. so, malam ni I cuti from all house chores lah ye ... hi hi hi ihiks ! ...

Monday, October 24, 2011

Mari Merisik ...

Salam semua ...

Dah bersawang dah rasanya my online diary nih ... fuhh ... it's been like ages I've never posted anything in here ... well, here it goes ... let's start blogging again ...

Uols pernah ke pergi merisik anak dara orang ?? Well, it was my first time pergi merisik anak dara orang ... ni semua sebab my brother ler ... takut gadis pilihan nya di sambar org ... sebab, tak lama sebelum ni, dah ada pihak lain yang datang bertanyakan girl friend dia nih ... maka dia dah kelam kabut berjanji dengan ayah pihak perempuan tu yang dia akan datang untuk merisik anak gadis orang tu immediately ... 22 Oct. 2011 to be exact ...

Mulanya my brother mintak Mr. Dad utk jadi pembual bicara ... maklumlah we all dah takde ayah ... my mom pulak memang tak sihat ... maka, terkedu & merah padam lah muka Mr. Dad seketika ... he he he ... he really thinks that he could not do it ... takut tersalah cakap ... haru pulakk ... iye lahh semua ni mcm sudden sangat-sangat ... Akhirnya, I yang cadangkan mintak pertolongan kakak & abg sepupu we all ... diorang ni adalah anak2 saudara my mom ... anak kakak my mom ... Alhamdulillah my cousin tu setuju ...

Nak dijadikan cerita ... masa nak menuju ke rumah pihak perempuan tu kitorang boleh sesat ... my brother tersilap jalan !! padahal masa raya Aidil Fitri haritu dia dah ke sana ... aduhhh ... panik or excited sangat kot mamat tu ... ha ha ha ha aaaaa ... penyudahnya, adik girl friend dia tu yang lead the way to the house ...

Selesai perbincangan, kami semua di jamu makan nasi ala kampung ... sedap weihhh !! my daughter bertambah makan nasi ... maklum lah ... memang time lunch pun masa tu ... lapor katanya ... he he he ...

Alhamdulillah semua urusan merisik dah tamat ... tinggal urusan pertunangan bulan Dec. nanti ... Tahniah to my brother ... semoga everything akan lancar sehinggalah dia ke jinjang pelamin .... insyaAllah ...

Monday, August 8, 2011

Ramadhan ya Ramadhan ...

Salam uols ...

Alhamdulillah kita yg masih hidup ini bertemu kembali dengan bulan yang mulia ini ... SELAMAT BERPUASA diucapkan kepada semua yang mengenali diriku ini ... semoga kita semua mendapat keberkatan & rezeki yang melimpah ruah di bulan Ramadhan ini ...

Setelah sekian lama, daku tidak berpeluang untuk turut serta menunaikan solat sunat Terawih, ramadhan kali ini aku diberi peluang utk menunaikannya ... syukran wahai Allah syukran ...

Disebabkan Zulaikha & Ubaidah pun dah besar panjang, Mr. Dad berasa molek utk bawak dorang bersama-sama ke masjid utk solat Terawih ... so, setiap malam yang tiada kelas tuisyen, kami anak beranak akan berangkat ke masjid utk solat Terawih ... bukannya apa, nak train anak2 ni supaya kenal erti solat ... kenal masjid ... kalau tak dididik dari sekarang, bila lagi kan ??

Alhamdulillah anak2 ku nampak seronok sangat setiap kali dpt ke masjid ... cer tengok gambar2 dibawah ni ... tak tau ler apa yang seronok sangat tu ... seronok dpt main dan berjumpa rakan2 sebaya yang lain gamaknya ....



Zulaikha as of today, puasanya belum bolos lagi ... good job kakak !! hopefully you boleh puasa penuh juga tahun ni ... last 2 years pun Zulaikha dapat buat puasa penuh ... alhamdulillah ...


Ubaidah pulak belum boleh berpuasa lagi ... susah sikit lah si kecik nih ... tapi, ada satu haritu, dia kata dia puasa ... tapi, puasa sekejap aje lahh ... dia puasa sepanjang sessi persekolahannya ... jadilah tu dik oiii ... janji kamu ada cuba kann ... alhamdulillah ... lenkali try lagi ye sayang ...

 So, to u ouls ... selamat menjalani ibadah puasa ni ya ... semoga puasa kita kali ini akan lebih baik dari yang sebelumnya ... insyaAllah ...




Tuesday, June 28, 2011

BUSY JUNE ...

Salam uols ...

Lama sungguh tak bersiaran ... ha hahahaaa ...

Myself sangat-sangat busy dalam bulan June ni .... sibuk dengan kerja2 opis ... pastu, weekend nya jalan sana sini ... uiiisssshhh ... pendek kata, byk hal lahh ... hi hi hi hiiii ...

1st week June - we all ke Shah Alam ... ada sports carnival ... opis KL (HQ) jadik tuan rumah ... so, bergerombolan lah ke sana ramai-ramai utk menjayakan temasya sukan ... tapi, aku tak masuk acara apa pun ... aku masuk kan Mr. Dad untuk acara badminton ... main double dgn office-mate aku ... he he he ... pastu, ada grand dinner ... tapi, tak dpt menang lucky draw pun ... hu hu hu ... takde rezeki lah kot kannn ... ngeeeee ...

2nd week June - this week pulak Mr. Dad punya birthday ... kebetulan, adik bongsu beliau ada balik bercuti ... dia plan nak bawak the whole family outing ... this time dekat2 aje ... pikir punya pikir, Pangkor Island was chosen ... Mr. Dad punya birthday was on June 10th ... so, malam tu we all buat BBQ party at my home ... semua food I yang prepare ... alhamdulillah they enjoyed the food ... Mr. Dad pun seronok sangat ... anak2 buah beliau siap buatkan surprise utk beliau ... kena lumur tepung ler uncle nya ... udah gaya tepong gomak pun ada ... keesokan harinya bergerak lah kami beramai-ramai ke Pangkor Island ... percutian ini  adalah ditaja oleh adik bongsu Mr. Dad ... thank you Paksu Atan ... terima kasih daun keladi ... lain kali belanja lagi ... ngeeeee ...

3rd week June - kami anak beranak ke Penang pulak ... on no specific occasion ... saja je jalan2 ... overnite kat Tanjong Bungah Beach Hotel ... not bad lah hotel ni ... happening gak ... so, jalan2 kat Ferringhi nite market ... cuci-cuci mata aje ... shopping sikit2 ... he he hehe ...

4th week June - baru2 ni ler .. he he he ... back to my mom's ... Mr. Dad telah bermurah hati berbelanja for me & the kiddos and also for himself ... gugurl (Zulaikha) dpt sepasang CROCS ... adik (Ubaidah) pulak dpt toys from Toys r Us and sehelai BEN 10 sweater from MOTHER CARE ... myself pulak dpt sebotol ALLURE - CHANEL ... ha ha ha aaaa ... seronok rasanya ... ekekekeek ... Mr. Dad got himself a pair of boots (lupa pulak nama apa) ... semua org dpt sesuatu ... everybody was yippie yay !! ..

So, for this last June weekend ... rasanya tak ke mana kottt ...tapi .... oppsss ada voucher parkson utk dibelanjakan lah pulakkk ... ada yang expired hari ahad July 03rd pulakk ... hmmmm camaner ek ... shopping time again ??? wakakakakaka ....

Friday, May 27, 2011

Prasangka or Buruk Sangka ...

Salam semua ...

Meh kita hayati tajuk di atas ...


Sifat buruk sangka termasuk sifat yang tercela, kerana ia dapat menimbulkan fitnah yang sangat besar. Dalam Al Quran, Allah berfirman maksudnya: "Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan prasangka, sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu menggunjing atau memfitnah sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang diantara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang". (Al Hujarat : 12)  

Jadi jelaslah berprasangka buruk itu berdosa, maka berusahalah menghindarinya dengan cara banyak mengingat kebaikan seseorang. Ketika prasangka itu datang, banyakkan berzikir kepada Allah dan tepis sifat tersebut dengan mengingat dosa yang akan kita terima jika tetap dalam berprasangka buruk.

Kadang-kadang kita  sendiri pun tak sedar yang kita dah berprasangka pada orang lain ... sebab, kita sendiri selalu gagal utk membezakan antara prasangka dengan fakta .... sampaikan kadang-kadang tu, kita ingat kita sedang menyampaikan fakta ... tapi, hakikatnya kita sedang menyampaikan prasangka .... nauzubillah min zalik ! mintak kita semua dijauhkan oleh Allah SWT dari melakukan perkara sebegini ...

Haaaa ... ni semua peringatan utk diri saya sendiri .... kalau ler saya ada melakukan sedemikian, saya mintak maaf lah ye .... sememangnya saya tak sengaja .... maafkan saya .... hu hu hu hu ...

Tuesday, May 10, 2011

Tips Kesihatan ...

Salam semua ...
Harini, kita buat entry kesihatan pulak ... umur dah meningkat ni kita kena extra care sikit lah kannn ... ngeeee .... got this from somewhere ... just sharing ... kan sharing is caring ... he hehe ... layan je lah ek ....


Tetapkan waktu makan Anda
Kebiasannya kita selalu makan terburu-buru dengan alasan sibuk bekerja padahal itu semua  hanyalah. alasan . Seeloknya, Anda bangun  awal pagi untuk mengatur jam makan Anda.Jangan sesekali lupa untuk mengambil makan pagi kerana makan pagi sangat penting untuk memjadikan anda bertenaga melakukan kerja.
Makan dengan terburu-buru sudah pasti menggangu sistem pencernaan kita.Badan terpaksa bekerja keras untuk menghadam semua makanan yang telah dimakan.

~ ni susah sikit ... aku suka makan tak tentu waktu ... camno nak ikut ni ??

2. Tidur cukup di malam hari
Badan yang sihat sememangnya memerlukan istirahat yang cukup di malam hari. Apalagi jika keesokan hari Anda harus melakukan banyak kegiatan berat. Tidur yang cukup akan membuat Anda lebih segar keesokan hari, bangun di pagi hari dan menikmati sarapan pagi tepat pada waktunya. Selain itu, Anda juga terhindar dari masalah tidur di tempat kerja yang akan menjatuhkan reputasi Anda.



 ~ ni pun susah gakk ... selalu waktu tido pun tak tentu ... issh issh issshhhh ...

3. Mengekalkan pemakanan sayur dalam hidangan
Apakah Anda sang pecinta sayur? Hmmm… tak banyak yang mengangguk kepala tanda setuju dengan kenyataan tadi.Namun kali ini Anda harus mengubah kebiasaan menu harian Anda.
Cubalah untuk makan sayur  dengan lebih banyak dari biasanya, makan terutama makan tengahari  dan malam. Nampak remehkan??hanya dengan memakan sayur,Anda sebenarnya membantu melancarkan  pencernaan makanan yang tidak diperlukan tubuh.




~ yang ni kegemaran aku ... aku memang suka makan sayur !! .. he hehee ..

4. Kurangkan garam
Tahukah Anda bahawa pengambilan garam yang berlebihan juga boleh menyebabkan  masalah kesihatan. Mengapa? ?Hal ini kerana  garam yang masin akan memaksa tubuh bekerja keras untuk memproses kandungan garam dalam badan yang akhirnya menyebabkan banyak nutrisi penting terbuang dengan urin manakala lemak dan kalori terus kekal dan mengisi ruang-ruang kosong seperti di perut, pinggang, paha, dan bahagian tubuh lainnya.



 ~ betul3 ... masin sangat, tak sedap tauu ...

5. Gantung baju kesayangan Anda
Beberapa minggu lalu  Anda membeli sebuah baju yang cantik sekali.Anda beranggapan baju itu pasti muat di tubuh. Tanpa berpikir panjang Anda pun membeli tanpa mencubanya. Tetapi  sayang sekali, setelah tiba di rumah Anda mencuba baju tersebut dan baju tersebut benar-benar ketat dengan badan anda. Dah la mahal tapi tak boleh pakai.Betapa kecewanya Anda apabila mengalami situasi sebegitu.
Usah rasa menyesal lagi! Gantung saja baju tersebut di bilik anda  dan usahakan untuk memakai baju tersebut walau apa cara sekalipun.Anda memang sudah ditakdirkan untuk memakai baju yang cantik itu.jadi mengapa perlu biarkan diri anda untuk kekal gemuk jika hati sudah meronta-ronta mahu memakai baju itu.Jadikan ini sebagai motivasi diri.Caranya? tentu saja dengan bersukan!

Sekadar hiasan

~ haaa ... yg ni sesuai utk yang nak diet or kurus ... aku ?? hmmmm ...

6. Less sugar please!
Hampir semua orang menyukai gula.tak kan terase nikmat secawan kopi jika belum cukup kemanisannya. Tapi awas dengan kemanisan kopi tersebut kerana manis yang berlebihan akan mengundang penyakit kencing manis. Kurangkan  gula dalam setiap menu Anda, baik makanan mahupun minuman. Jangan lupa minum air mineral 8 gelas sehari ya!
Kurangkan gula

~ ni penting nih ... tambahkan manisan pada senyuman pun dah cukup ... kan kan kannn ...

7. Batasi alkohol
Pengambilan alcohol sememangnya berlawanan dengan etika diet.alkohol akan menyebabkan seseorang itu mabuk dan hilang kawalan.Pengambilan alcohol yang berlebihan akan membawa kepada kematian.
Jadi,mengapa harus mengambil alcohol jika sudah tahu haram disisi agama Islam.Kandungan alcohol kan sentiasa kekal dalam tubuh badan yang akhirnya mengundang penyakit.

katakan tidak pada arak

~ haram weiihhh ... jangan buat pasal nak minum mende nih ...

8. Mulakan hari dengan green tea
Minum secawan green tea di pagi hari adalah tips diet terbaik dalam misi mengekalkan kesihatan serta menjaga kelansingan tubuh badan. Kandungan kafein yang terdapat dalam  green tea membuat Anda lebih tenaga dan semangat menjalani aktiviti seharian. Antioksidannya membuat Anda sihat dan jauh dari ancaman penyakit.




~ haaa ... aku suka ni ... aku memang peminat teh ... 

haaaa ... yang mana kita boleh ikut tu, kita buat lah kann ... pelan2 kayuh ... mesti boleh punya .... he he he ...





Thursday, May 5, 2011

Kaki Jalan

Salam semua ...

Lama sungguh tak wat entry ... bizi-bizi ... bizi ngan keje ... bizi ngan family ... bizi jenjalan ... ngeeee ... JJCM sana sini bulan lepas ... syiookk gak wehhh ... ha hahah ...

Selepas Tanjong Jara Resort, kami 4 beranak telah memanjangkan langkah ke UTARA pulakkk ... ke Kedah Darul Aman and seterusnya menjejak kan kaki ke Padang Besar di Perlis Darul Indera Kayangan ... he he he hee ...

Yang sebenornya, saje je bawak notty kiddos tu berjalan ... kasi dorang kenal negeri2 kat Malaysia ni ... pastu, kasi lah dorang cuba makanan2 kat negeri utara ni pulakk ... makanan pantai timur dorang dah terer makan dahh ... bak kata, my mom ... biar dorang explore & experience, gitu !! ... ngeh ngeh ngeh ... :p

Anak2 ku memang semuanya "kaki" jalan ... takde masalah kalau bab2 berjalan nih ...


tu diaaaa ... the "kaki" jalan ....

Nex month kan dah cuti sekolah pulakk ... si Gugurl dah tanya dah nak kemana pulakk ... aiseyman ... since plan nak ke Brunei Darul Salam dah postpone, nak kemana pulak ni ek ... wah wah wahh !!!itu akan difikirkan kemudian ... he heheh ...

Wahai kaki jalan sekelian, please put on your thinking hats and lets think nak kemana pulak selepas ini ... weehoooo !! ...

Thursday, April 14, 2011

Sibuk ..

Salam semua ...

Lama dah rasanya blog ni sunyi tanpa entry ... me very busy lately ... that's why.

"huarrgghhh !!!" ... ngantuk & penat sangat2 hari ni ... semalam tido lambat ... nearly 2.00 am baru tido ... busy packing for the staff outing trip to Tanjung Jara ... 15th to 17th April, 2011 ... hmmm yup ... 2 days 3 nights at one of Malaysia's luxurious resort.

Mr. Dad has been surfing & viewing the resort in the internet ... the kiddos pun dah tak sabar2 nak pegi ke resort tu ...

So, semalam terpaksa lah aku bawak balik some office work to finish off before being absent from work ... me taking extra 2 days off prior to the trip .... ha ha ha ... this is like giving myself a BIG break from the office work ... he he he ... hopefully everything at the office will be fine lah sepeninggalan aku nanti .... insyaAllah.

After I was done with the office work last night, went to pick up the kiddos from their tuition classes and terus pi dinner ... pastu, singgah Tesco jap sebab si adik nak beli Roti Boy ... suka sangat dia makan roti ni. Then, back to the house to start packing ... personally I had to make a quick list to finish off my packing ...

Baju Daddy & Mummy - checked !
Baju Gugurl & Adik - checked !
Swimming Suits & Bathrobe Gugurl & Adik - checked !
Toiletries - checked !
Footwear - checked !
F&B + Vitamins & Medicines - checked !
Charges (Hand phones & Game) - checked !

Kena buat semua ni semalam gak sebab, today still working ... so, balik nanti kena double check the list & things sekali lagi so that I would not missed out anything ... 

Hope this will be a fun trip to my family ... will story later after we come back, ya ...

Till then, ta ta ....

Sunday, March 27, 2011

KeDeKuTnYaaaaa ...

Salam semua ...

Story yang aku nak citer ni happened last week ... last week memang aku balik umah mak aku ...Lepas je solat Subuh pagi Sabtu lepas, aku & Mr. Dad lepak tengok TV and mencecah je jam 7 pagi, both us decided to go and grab some breakfast kat Bandar Tun Razak ... ada satu breakfast spot yang jual mcm2 breakfast menu ...

Lepas je kitorang breakfast, I decided to beli some lauk to cook for lunch ... so, kitorang pun pegi ler kat satu mini market ni ... quite varieties gak barang2 yang ada kat sana ... once done, kitorang pun head back to my mom's place ...

Tiba2 baru aku teringat ada satu bahan masakan yang aku terlupa beli ... aku lupa beli daun sup & daun bawang ... nak masak sup isi ikan merah for my mom ... my mom memang suka aku punya cooking ... he hehe ... she memang suka makan sup ikan yang aku masak ...

So, I asked Mr. Dad to drop me off kat hawkers area yang ada jual bahan masakan kat umah mak aku tu ... i told him to head straight back to the house sebab kitorang ada beli breakfast sekali ... takut lambat pulak org2 yang kat rumah tu makan breakfast ...

Aku pun pegi ler kat sorang pakcik ni ... nampak ada lah a few makcik2 tengah pilih2 ikan, sayur & mcm lagi lah ... aku pun amek lah daun sup & daun bawang tu ... pastu, ada lah sorang achi ni ... dia ada amek 2 ekor ikan selar kuning ... pastu, aku dengar lah dia mintak kat pembantu pakcik tu utk ambik kan dia sayur taugeh sebyk 30 sen je ... aku dok beratur belakang achi tu ... so, dia pun kasi ler ikan & sayur taugeh tu utk pakcik tu timbang ... pakcik tu ckp " ikan 4 hengget (aku rasa mahal lah pulakk ... ikan tu kecik je sebenornya)" .... pastu, dia timbang taugeh tu sekali ... "semua 4 hengget setengah!" kata pakcik tu ... achi tu pun bersuara ... "itu taugeh 30 sen saja" ... tiba-tiba pakcik tu melenting ... "sapa kata 30 sen ... lu tengok (sambil tu dia letak taugeh tu kat penimbang dia) ... "mana nak dpt 30 sen!" katanya lagi ... achi tu kata "saya ckp sama dia (sambil jarinya menuding ke arah pembantu pakcik tu) .. "saya suruh dia angkat itu taugeh 30 sen saja" ... pakcik tu terus tengking achi tu ... membebel-bebel dia marahkan achi tu ... aku terasa sangat2 kesian tengok achi tu ... kedekut sungguh pakcik tu ... kurang 20 sen pun nak kira ke ?

Aku terus bersuara "pakcik, takpe ... biarlah ... nanti saya bayar duit taugeh tu" ... Pakcik tu terus terkedu and terkebil-kebil .... malu agaknya ... pastu, terus pakcik bagi alasan2 yang tak munasabah pasal insiden tu ... mungkin nak menutup malu kott ... alah  ! 20 sen je pun bezanya pakcik ooiii ... tak kan kaya pakcik ngan duit 20 sen tu ... kan ker lebih baik pakcik sedekah kan aje kat achi tu ... achi tu pun nampak cam org susah je pun ... simpan ler kopiah putih atas kepala pakcik tu kalau perangai camtu ... buat malu org melayu aje ... apalah salahnya kalau bersedekah sekali sekala pakcik oii ... bukan kah itu lebih baik ??

hai ... manusia ... manusia ... macam2 ragam kann ...

Saturday, March 26, 2011

MANA MILIK KITA ?

Mana Milik Kita; sebuah lagu yang asalnya dibawakan oleh kumpulan Nadamurni dan kini didendangkan semula oleh kumpulan Rabbani, adalah sebuah lagu yang cukup menginsafkan sesiapa sahaja yang mendengarnya.


Mana milik kita
Tidak ada milik kita
Semua yang ada
Allah yang punya
 
Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
Apa yang kita dapat
Allah sudah sediakannya

Kita Allah punya
Dunia ini ciptaan-Nya
Miliklah apa saja
Tidak terlepas dari ciptaan-Nya

Mana kita punya
Tidak ada kepunyaan kita
Kita hanya mengusahakan
Apa yang telah ada

Mengapa kita sombong
Memiliki Allah punya
Mengapa tidak malu
Kepada Allah yang empunya

Patut bersyukur kepada Allah
Yang memberi segalanya
Malulah kepada Allah
Kerana milik Ia punya

Janganlah berbangga
Apa yang ada pada kita
Kalau Allah tidak beri
Kita tidak punya apa-apa

Janganlah mengungkit
Mengungkit jasa kita
Jasa kita di sisi-Nya
Yang sebenarnya Allah punya

Marilah kita bersyukur
Bukan berbangga
Bersyukur kepada Allah
Bukan mengungkit jasa

Gunakanlah nikmat Allah itu
Untuk khidmat kepada-Nya
Selepas itu lupakan saja
Agar tidak mengungkit-ungkitnya

Wednesday, March 23, 2011

Tambah Tuisyen ...

Assalamualaikum semua ...

Harini nak citer pasal my lil' princess, Zulaikha aka Ika ... but, i called her Didit or kalau i tengah marahkan dia, i called her by her middle name Farihah ... tapi, kalau memang extremely marahkan kan dia ... i sebut semua nama dia ... NUR FARIHAH ZULAIKHA !!! ... haaa ambik ngko !! ...

Bulan lepas, Zulaikha ada ujian bulanan ... everytime abis paper ujian, Mr. Dad akan tanya ... "how was the test ??"... she will reply "ok, good" ... sampai lah habis semua paper, soalan yang sama & jawapan yang sama akan kedengaran dari dua beranak nih ...

So, seminggu lepas minggu exam tu, cik Zulaikha ni pun bawak lah balik keputusan ujian2 dia ... bila di tengok kan, kira ok lah juga prestasi dia EXCEPT for this one particular important subject ... MATHEMATICS ... she did not get what we expected her to get !!

Aku pun apa lagi .... marahkan lah dia ... Mr. Dad pun sama jugak lahh ... dia diam aje ... tak kata apa2 pun ... The next day, Mr. Dad pun pegi ler jumpa guru tuisyen dia ... menceritakan perihal ujian Mathematics tu ... then, Mr. Dad setuju dengan cadangan guru tuisyen dia utk menambah satu lagi hari EXTRA utk tuisyen Mathematics dia ... kesian jugak kat Zulaikha ... tapi, apa nak buat ... utk kebaikan dia jugak kann ... tak gitu ??

Selang beberapa hari, sewaktu Mr. Dad sedang bertugas, datanglah seorang wanita berbangsa Cina ke opis Mr. Dad ... wanita ini adalah ibu kepada rakan sekelas Zulaikha ... namanya, Mrs. Dang ... Mrs. Dang ni tanya kat Mr. Dad about keputusan ujian Mathematics Zulaikha ... katanya jugak, keputusan anak dia pun sama ... kurang memberangsangkan !!! ... aisey ...

Nak dijadikan cerita .... Mrs. Dang ni telah membuat penyiasatan kenapa keputusan ujian Mathematics anak aku & anak dia teruk sangat ...rupa-rupanya, ujian Mathematics itu adalah berdasarkan dari topik unit 1 hingga unit 5 ... anak2 kami baru di ajar sampai ke unit 3 aje ... camaner nak jawab soklan2 dari unit 4 hingga 5 ?? ... itu pasal lah keputsan budak2 tu tak best !! ...

So, ini bukan lah salah anak2 kami ... ini semua salah guru Mathematics dorang ... apa raaaa !!! So, itu Mrs. Dang sudah bikin komplen pada big teacher aka guru besar daaaa ... Mrs. Dang ugut the big teacher if this happens again, she will report this to the PIBG ... elok jugak Mrs. Dang ni buat camgini ... at least guru2 kat sekolah tu paham ... jgn nak amek mudah aje ... kalau rasa dah malas nak ngajar, berenti je lah ... jgn ler rosak kan masa depan anak murid tak tentu pasal ... padan muka big teacher tu gak ... berlagak sombong sangat ... hiissshhh ... geram aku tauu ...

Yang kesian nya, cik Zulaikha aku tu .... tak pasal2 kena tambah hari tuisyen ... takpelah sayang ek, elok jugakk ... utk kebaikan kamu jugakk ... and pada semua guru2 di luar sana ... didiklah anak2 murid anda dengan sebaik mungkin ... ingat !!! anda adalah PENDIDIK ... jadilah pendidik yang berhemah & bertanggung-jawab ...

Sekian, terima kasih !

Monday, March 21, 2011

HATI OH HATI ...

Salam semua ..

memang ramai yg cakap, sesungguhnya memang terlalu sukar utk kita memuaskan hati orang lain .... apa aje yg kita buat, mesti akan ada orang lain yang terasa hati atau sakit hati .... walaupun niat sebenar kita baik ... tapi masih ada jugak yang rasa itu tidak memadai ... hmmmm ...

kadang-kadang rasa pelik jugak bila apa yang kita fikirkan tak sama dengan apa yang orang lain fikirkan ... mungkin sebab, manusia ni diciptakan berlainan antara satu sama lain ... sebab itu, setiap manusia tu mempunyai perbezaan pendapatan pendapat ...

sedih juga rasanya bila kita dah buat sebaik mungkin .... tapi, masih ada jugak yang tak puas hati ... apa2 pun, aku serahkan pada Allah yang Maha Esa untuk menilainya .... sesungguhnya kita manusia ni, tidak sempurna ...

apa yang penting bagi aku, kita mesti lah "berfikir secara rasional dan bukannya emosional" ...

Sunday, March 6, 2011

AIRCOND OH AIRCOND ...

Salam semua ...

Aircond, aircond on the wall .... please be sejuk tonite !! ha hahahah ...

Cuaca dah semakin tak menentu ... sekarang panas memanjang ... dari pagi sampai ler ke malam .... panas, panas, panas !! ...

Aircond kat my bedroom pun dah buat hal nampak gayanya .... kurang sejuk !! kat bilik belakang lak aircond tip top ... tapi, x de TV kat dlm bilik tu ... tak best lak pulakk ! ekekekekekkk ...

Alhamdulillah harini the serviceman dah datang nak serbis aircond tuu ... in-door & out-door unit kasi serbis dua-dua sekali ... thanks to Cik Kiah (Rokiah Harun) sebab kasi contact no. serviceman aircond ni ...



So, jap lagi nak kemas balik the room .... kasi sapu bersih2 .... mintak Mr. Dad mop jap .... tukar bed spread baru ....

Yahooo !! malam ni leh tido dengan jayanya sedap ! jgn terlajak tido sampai pagi esok udah ler ... !! kih kih kih ...

Saturday, March 5, 2011

Happy 7th Birthday to Caca & Nana ... Mummy loves u both so much !!

Salam semua ...

Lama x buat entry ... very bizi with the kiddos and work !

Caca & Nana (my nieces) are celebrating their birthday on 04/03/2011. Dorang ni twins ... kembar seiras ... ni je ler anak2 sedara belah myself ... they belongs to my sister ... besor dah ... 7 thn dah !

Happy Birthday Sayang .... Mummy, Abah, Kakak Zulaikha & Adik Ubai loves u both ! ... muahhhhssss ...

Caca (Nur Farisha) and Zulaikha ....


Nana (Nur Farhana) and Ubaidah ...

Sayangnya we all tak dpt nak celebrate dengan the twins ... but, masa aku balik KL last weekend, aku dah belikan hadiah for them .... Mummy hope both of u like the gift .... Mummy, Abah, Kakak Zulaikha & Adik Ubai tak dpt balik KL this week ... nanti we all balik KL, kita celebrate ek ...

Next month pulak giliran birthday my kiddos ... both of them will be celebrating their birthdays dlm bulan yang sama .... Zulaikha is on 07/04/2011 - 8 years old ... Ubaidah is on 03/04/2011 - 5 years old ...

Wednesday, February 23, 2011

AdIk nak MaMa ...

Salam semua ...

today is my first day of working for this week ... i've been away from the office attending a training .... syiokk gakk training tu ....the title of the training was "Introduction to Creativity and Innovation Thinking Skills (Innovation, Creativity Circles and Excellence" ... haaaaa ... canggih kan namanya ... vavavoooommmm gitu ! ahaks ... aku dpt pujian gak lah masa buat presentation kat training tu ... hi hi hi ... kembang montot jap !! kih kih kih ...

I left my kiddos to Mr. Dad ... iyelah, kan gugurl schooling and adik pun kena gi tadika ... tak nak lah ponteng kan school dorang ... Mr. Dad memang capable of taking care of the kiddos excellently ... no doubt about it ... he's the best "daddy day care" in the world !! ... for my kiddos lahh ... he he hehe ...

Yang sedihnya semasa tiadanya aku di sisi the kiddos, adik jadi tak sihat badan .... demam plus ada ulcer kat bibir kiut beliau tu ... cian sangat !!! Yang paling aku tak tahan bila adik bercakap thru phone dengan aku ... hatiku terasa sangat2 sebak bila beliau kata, " mama ... ni adik ... adik rindu mama ... adik tak sihat ... adik nak mama ... adik nak mama" .... mengalir airmata aku bila dengar suara beliau yang agak tersekat-sekat tu .... huwaaaaaa !!!! .... menurut Mr. Dad, beliau sebut "nak mama" tu sampai ler terlelap ... aku memang sedih kalau beliau tak sihat ... adik ni sangat2 manja dengan aku & papanya ...



Ni lah kali pertama aku pergi training without the kiddos & Mr. Dad ... mungkin adik rindu sangat ngan aku kot ... coz, i've never been away from him before ... tu yang sampai demam2 dibuatnya ... mama mintak maaf sangat2 pada adik ye ... lain kali mama tak tinggalkan adik lagi ye ... I LOVE U SO MUCH, SAYANG !! ... I LOVE U BOTH ADIK & KAKAK ... ( and i love mr. dad too ... hi hi hi ) .....

ini macam kalu, aku kena gi training during cuti sekolah je ler gamaknya ...

Wednesday, February 16, 2011

BUSY DAY ...

Salam semua ...

Hari ni aku agak kebizian ... kerja tak abis2 ... dari opis sehingga membawa ke rumah ...

Sorry sangat2 to my family sebab malam ni tak dpt nak kuar sebab aku ada bawak balik kerja opis ke rumah utk diselesaikan supaya esok tak ler aku bizi sangat ...

Dinner pun was just a quick one je petang tadi ... aku dah janji ngan Mr. Dad utk terus ke kedai makan usual kami petang tadi sebaik aje time opis abis ...

To Mr. Dad, thank you darling sebab anda sangat2 memahami isteri anda ini ... and thank you jugak to my Gugurl, Zulaikha kerana telah sudi menemani Mama beliau menyelesaikan urusan kerjanya ... si Gugurl dok memekap main game kat tepi aku sebenornya ... sat2 dia kacau aku suh tunjuk kan camaner nak control game yang dia tengah main tu  ..  Mr. Dad dok kat bilik atas ngan Ubaidah ... si kecik tu tido ... keletihan gamaknya .... mesti tak tido kat nursery harini ...




Alhamdulillah, besides kena melayan si Gugurl ku yang notty itew, aku dapat juga selesaikan semua kerja yang aku bawak balik tadi ... weeehuuuu !!

Islam dan Valentines Day

Salam semua ...

I know that 14 Feb dah lepas ... tapi, saja je lah nak share mende2 kat bawah nih ... as a reading pleasure ... so, just read up lah ye if sudi ....

Oleh:
Ummu Nad (Sumilah Marto –Pengerusi Raudhatus Sakinah IKRAM Johor )

Tanggal 14 Februari merupakan hari yang ditunggu-tunggu saban tahun oleh para remaja khususnya yang sedang dilamun cinta. Pada tanggal ini si jejaka akan sibuk mencari hadiah untuk si gadis bagi membuktikan rasa kasih dah sayang, manakala si gadis pula sibuk berhias untuk si jejaka. Sungguh indah dan bahagianya hari itu, bagaikan dunia dan segala isinya menjadi milik mereka.

Perayaan Valentine’s Day atau Hari Kekasih mula menjalar di kalangan masyarakat Malaysia khususnya golongan muda-mudi menjelang akhir tahun 1980-an seiring dengan munculnya siaran-siaran televisyen yang banyak mengupas dan menayangkan iklan dan juga filem-filem bertemakan perayaan tersebut.

Valentine’s Day diraikan melalui pelbagai acara yang tidak bermoral di mana pasangan muda mudi menghabiskan malam perayaan tersebut dengan bergaul bebas dan akhirnya terlibat dengan pesta seks. Tetapi adakah disedari, dari mana asal-usulnya sambutan Valentine’s Day ini?

SEJARAH VALENTINE’S DAY

Salah satu versi terkuat menyatakan asal usul sejarah Valentine’s Day bermula di sekitar tahun 270M, di zaman pemerintahan Maharaja Rom iaitu Maharaja Claudius II yang zalim. Rom ketika itu terlibat di dalam beberapa peperangan yang berdarah dalam usaha untuk meluaskan empayarnya. 


Claudius menghadapi kesukaran untuk mendapatkan tentera. Pada pandangan beliau sebab utama pemuda-pemuda Rom tidak berminat menjadi tentera ialah kerana mereka sukar meninggalkan kekasih dan keluarga mereka. Untuk mengatasi masalah ini, Claudius telah mengharamkan semua perkahwinan dan pertunangan di kalangan masyarakat Rom.

Saint Valentine merupakan salah seorang paderi Rom ketika itu. Beliau bersama seorang paderi lain bernama Saint Marius secara rahsia telah membantu mengahwinkan pasangan-pasangan yang ingin berkahwin. Akibatnya beliau telah tangkap, dipenjara, dan dijatuhkan hukuman bunuh pada tanggal 14 Februari tahun 270 M. Beliau dianggap ‘syahid’ oleh para penganut Kristian ketika itu.

Sebelum dijatuhkan hukuman bunuh, ramai golongan muda menziarahi Saint Valentine semasa beliau di dalam penjara sebagai tanda sokongan dan simpati. Salah seorang yang kerap mengunjungi beliau ialah anak gadis kepada seorang pengawal penjara yang akhirnya membibitkan perasaan kasih sayang di antara mereka.

Pada hari Saint Valentine dijatuhkan hukuman bunuh, beliau telah
meninggalkan sekeping nota kepada gadis tersebut dengan menulis ucapan terima kasih dan diakhiri dengan perkataan “Love from your Valentine”. Menurut sejarah, nota inilah yang memulakan budaya Valentine’s Day. 



ISLAM DAN VALENTINES DAY

Rakaman sejarah di atas membuktikan bahawa perayaan Valentine’s day langsung tidak berkaitan dengan umat Islam. Malah ia berasal dari budaya serta agama golongan yang ingkar kepada perintah Allah S.W.T. Rasulullah SAW melarang umat Islam meniru budaya orang bukan Islam kerana dibimbangi akan tergolong bersama dalam golongan tersebut. 

Sabda baginda bermaksud: 

”Barang siapa menyerupai satu kaum, maka dia termasuk golongan mereka”. (Riwayat Abu Dawud).

Mengenai hukum menyambut Hari Valentine, seorang ulamak Arab Sheikh al-‘Utsaimin berkata: 

“Maka bila dalam merayakan Hari Valentine tersebut bermaksud untuk mengenangkan kembali St. Valentine, maka tidak diragukan bahawa orang itu telah kafir. Dan jika tidak bermaksud begitu namun sekadar ikut-ikutan kepada orang lain, maka orang itu telah melaksanakan dosa besar”.

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan:

“Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam”.


Justeru, Islam menyeru seluruh umat Islam khususnya remaja-remaja Islam agar tidak meraikan sambutan Hari Kekasih serta menghindari perilaku yang menjurus ke arah meraikannya. Perilaku berikut wajar dielakkan:

1. Keluar berpoya-poya bersama kekasih dan menyambut hari tersebut dengan mengadakan parti atau majlis seumpamanya.

2. Menghantar kad-kad ucapan Valentine Day di mana pada kad-kad tersebut terdapat gambar pari-pari yang mempunyai dua sayap yang menjadi simbol kepercayaan agama kristian. 


3. Menulis ucapan kata-kata cinta di dalam kad yang diutuskan dengan menyatakan keinginan cinta kepada kekasih kerana ianya juga sikap mempamerkan rasa gembira dan percaya akan hari tersebut.

4. Menghantar pesanan ringkas (SMS) kepada kekasih untuk meluahkan rasa sayang bersempena dengan Hari memperingati kekasih (Valentine Day) sebagai tanda percaya akan “keajaiban” hari tersebut.

Sesungguhnya perbuatan di atas juga bercanggah dengan syara’ kerana ianya akan menyumbang kepada berlakunya perkara maksiat dan zina. 

Firman-Nya:
“ Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang membawa kepada kerosakan.” (Surah Al-Isra’ ;32)


Kasih Sayang Dalam Islam

            Islam memberi garis panduan yang jelas dan membenarkan hubungan kasih sayang sesama manusia dalam kerangka syariat. Hubungan kasih sayang kepada ibu bapa, sahabat dan sesama masyarakat boleh dilakukan setiap hari. Tujuh golongan manusia yang akan mendapat lindungan `Arasy dan salah satunya ialah golongan mereka yang berkasih sayang ( bertemu dan berpisah ) kerana Allah SWT.
Firman Allah SWT : 'Wahai kaumku! Sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan (untuk sementara waktu sahaja) dan sesungguhnya hari akhirat itulah sahaja negeri yang kekal.'(al-Mukmin: 39).       Islam juga menggalakkan umatnya supaya berkasih sayang di antara satu sama lain akan tetapi untuk meluahkan kasih sayang di antara seorang lelaki dan perempuan perlu melalui saluran yang   dibenarkan oleh syarak iaitu melalui perkahwinan, bukan melalui cara yang dilarang dan berbentuk   kemaksiatan


KESIMPULAN
Berdasarkan penerangan yang diberikan, adalah jelas bahawa tidak ada istilah Hari Kekasih atau Valentine's Day dalam Islam. Hakikatnya, adalah tidak boleh orang-orang Islam menyertainya kerana hari tersebut adalah merupakan hari perayaan bagi orang-orang Kristian


Perlu kita ingat bahawa golongan yang memusuhi Islam, akan sentiasa berusaha menanamkan benih-benih kesesatan dalam jiwa umat Islam supaya mereka jauh dari jalan yang lurus lagi diredai Allah SWT.

Firman-Nya:
“Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): “Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar).” (al-Baqarah ayat 120)

Oleh itu, ibu bapa juga perlu memainkan peranan penting untuk mengawasi anak-anak mereka agar tidak meraikan hari tersebut dan melakukan perkara-perkara yang tidak mendatangkan manfaat. Pihak pentadbiran sekolah dan institusi pengajian tinggi pula disarankan agar lebih proaktif untuk memastikan tiada acara sambutan hari tersebut serta aktiviti bertukar-tukar bunga ros, kad-kad ucapan dan sebagainya.

Sebagai alternatif atau serangan balas kepada pihak yang mengadakan pesta besar-besaran pada hari tersebut, program-program berikut mungkin boleh dijalankan:

1. Mengadakan forum-forum bertemakan “Kekasih Awal dan Akhir” di mana isi perbincangan berkisar kepada menghidupkan kecintaan kepada Yang Maha Esa dan agamaNya.

2. Menyuburkan budaya ziarah menziarahi kedua ibu bapa atau ahli keluarga yang lain bagi menyuburkan kasih sayang yang semakin pudar disebabkan kesibukan tugas masing-masing.

3. Mengadakan sambutan hari keluarga samada di peringkat individu,organisasi atau kawasan.

Dengan adanya program alternatif yang dirancang seperti ini, diharap umat Islam khasnya golongan remaja tidak terikut-ikut dengan budaya ‘Hari Kekasih' yang dicipta oleh orang-orang Kristian, sebaliknya menggunakan masa dan waktu dengan melakukan pekara yang mendatangkan manfaat di mana matlamat akhirnya adalah menghidupkan cinta kepada Allah Subhanahu Wataala.


Tuesday, February 15, 2011

KaMi hAlAl KaN ...

Salam semua ..

Ada kisah yang tak best telah berlaku di rumah ku ... RUMAH KU TELAH DI CEROBOH !!! ..

Perkara ni berlaku di pagi Sabtu lepas (12 Feb. 2011) ... memandangkan pagi tu adalah hari cuti, setelah selesai solat Subuh, kami semua decide nak tido lebih masa ... setelah puas tido, aku and Mr. Dad pun bangun ... masa tu lebih kurang jam 8.00 pagi rasanya ...

Seperti biasa setelah selesai bersiap ... Mr. Dad pun buka lah pintu untuk keluar start kereta ... sebab nak keluar beli sarapan yang betulnya ... beliau terkejut tengok pintu kereta tak bertutup rapat ... "arrgghhh sudahh !!" detik hati beliau ... "ada yang tak kena nih" ... detik hati beliau lagi ... beliau pun memerhatikan keadaan sekeliling ... dilihatnya pintu almari kasut di hadapan kereta beliau terbuka luas (selalunya memang sentiasa tertutup) ... "hmmm ... sahlah ni ... mlm tadi ada org masuk utk mencuri" kata beliau di dlm hati ...

Ada a few things yang kena ambil aka curi ... 2 pasang kasut Mr. Dad ... sepasang Dr. Cardin and sepasang Caterpillar high-cut shoes/boots from the shoe cupboard .... and a swiss knife set from the car ... lucky si pencuri tu tak cungkil and bawak lari radio kat dlm kete tu ... rasanya Mr. Dad terlupa nak lock his car malam tu kott ..

Tapi, kami bersyukur pada Illahi sebab pencuri tu tak masuk ke dlm rumah kami ... kami bimbangkan keselamatan anak2 kami tu ... iyelah ... barang2 yang dicuri tu boleh dibeli semula ... nyawa mana nak cari ??? Sykur kami pada Illahi ... 

Despite of what had happen ... Mr. Dad kata ... beliau halalkan segala apa yang telah diambil or hilang tu .... semoga Allah memberi hidayah & petunjuk kepada pencuri tu supaya sedar akan perbuatannya itu and bertaubat or at least ingat pada Allah dan dosa yang telah dilakukannya ...


Kami berdoa dan memohon pada Allah s.w.t semoga kami dihindari dari perkara sebegini in the future ... syukran ya Allah ... syukrann ...